Lymfaterapia

Fysioterapeutti
Anne Rapola

Fysioterapia, Lymfaterapia, Akupunktio, Hieronta, Kinesioteippaus

Puh. 040 758 1902
fysioterapeutti.rapola@gmail.com
www.fysioterapeuttirapola.com
Nettiajanvaraus

Lue lisää palveluistani!

Huom! Muutan uuteen viihtyisään toimitilaan ma 24.8.2020. Uusi osoitteeni on Viipurintie 35-37, Hämeenlinna. Uudet toimitilat sijaitsevat katutasossa vain kilometrin päässä nykyisistä ja pihassa on hyvin paikoitustilaa. Lämpimästi tervetuloa!
Mitä lymfaterapia on?

Lymfaterapia on fysioterapian erikoisala, jolla hoidetaan eri syistä syntyneitä turvotuksia ja niiden seurauksia sekä vaivoja tai sairauksia, joiden yhtenä oireena on turvotus.

Lymfaödeema

Lymfaödeema on tila, jossa imusuoniston kuljetuskapasiteetti on laskenut tasolle, joka on riittämätön kudoksiin jääneen kuorman poistamiseksi. Seurauksena on imusuoniston mekaanisesta vajaatoiminnasta johtuva valkuaisainerikas turvotus eli lymfaödeema. Lymfaterapiaa tarvitaan lymfaödeeman eri muotojen hoitamiseen. 

Lymfaödeeman syyt voivat olla primäärejä (imusuoniston synnynnäinen kehityshäiriö) tai sekundaareja (imusolmukkeiden poisto ja sädetys, laajat imusuonistoa vahingoittaneet muut operaatiot, traumat tai toistuneet infektiot; yleensä erysipelas l. ruusu). 

Lymfaödeema on alueellinen, mutta krooninen ja useimmissa tapauksissa etenevä sairaus, jonka ainoa toimiva hoito on lymfaterapia. Aikainen terapian aloittaminen tuottaa parhaimmat hoitotulokset, mutta myös pitkälle edenneissä tapauksissa (lymfostaattinen elefantiasis) voidaan turvotusta aina vähentää.

Muita lymfaterapian käyttökohteita

  •     Vamman ja/tai leikkauksen jälkeiset turvotukset
  •     pitkälle edennyt laskimovajaatoiminta ja laskimoperäinen säärihaava
  •     lipödeeman eri muodot 
  •     sairaudet johon liittyy tulehdusreaktion aiheuttama turvotus (esim. nivelreuma)
  •     neuraalikudoksen ärsytystilat

Lymfaterapian rakenne

Lymfaterapia on kaksivaiheinen prosessi. Se koostuu manuaalisesti tehtävästä käsittelystä ja kompressioterapiasta. Tuloksellinen terapia edellyttää aina kaikkien osa-alueiden tehokasta toteuttamista.

Terapian ensimmäisen vaiheen tarkoituksena on turvotuksen vähentäminen:

1. Manuaalinen lymfaterapia 3-5 päivänä viikossa

2. Kompressiosidokset välittömästi manuaalisen lymfaterapian jälkeen. Asiakas pitää sidoksia vuorokauden ympäri seuraavaan hoitokertaan asti.

3. Raajan aktiivinen käyttö ja pumppaava, rytminen lihastyö yhdessä kompression kanssa tehostaa imusuoniston toimintaa.

4. Ihonhoito turvotusalueella

Terapian toisen vaiheen tarkoituksena on saavutetun hoitotuloksen säilyttäminen.Lymfaödeemassa asiakkaalle tilataan kompressiohiha tai -sukka.